Jag tror på Valdemarsvik!

En krönika om Valdemarsvik, Storgatan och framtiden av Viktor Lenper

Jag tar ofta en tidig morgonpromenad runtom i Valdemarsvik. Platsen jag älskar så mycket. Den tidiga promenaden genom centrum brukar gå i ett lugnt tempo och jag stannar ostört till här och var för att nyfiket titta in i skyltfönstren.

Jag tittar på hur dom olika företagen har exponerat, på vad butikerna har för nyheter och vilka erbjudanden och menyer som är aktuella. Tyvärr börjar dom små stoppen bli allt färre i samma takt som vi får fler och fler tomma skyltfönster. Storgatan sjuder inte längre av det liv och den rörelse som den en gång gjorde. Nu blir det allt fler låsta dörrar och skyltar som säger ”Lokal Uthyres” istället för ”Välkommen In!”. Så vill jag inte ha det, så vill Vi inte ha det. Mina morgonpromenader ägnar jag nu alltmer åt att fundera kring hur vi kan hitta en lösning. Vad kan vi göra? Kan jag vara en del av lösningen? Kan Du?

Som Valdemarsviksbo och verksam företagare i kommunen brinner jag för att kommunen i allmänhet och centrumet i synnerhet ska leva, utvecklas och vara tilltalande. Inte bara för min egna skull utan för allas skull. För kommuninvånare, fritidsboende, turister och förbipasserande. Alla orter gynnas av ett levande centrum. En utgångspunkt och samlingsplats. Det pratas om butiksdöden runtom i Sverige. Tusentals fysiska butiker har stängt dom senaste åren i både storstäder, köpcentrum och på mindre orter och landsbygden. Det har skett en förändring och i och med pandemin blev utmaningarna än större. Vi i Valdemarsvik är inte ensamma om ett centrum med flera tomma lokaler, men kan vi i Valdemarsvik skapa en förändring? Hur kan vi locka fler företagare och entreprenörer, befintliga eller potentiella, till vårt centrum?

Jag har drivit mitt företag i snart nio år och centrumet har alltid varit en viktig del för mitt företag. När en passande lokal blev ledig för ett par år sen såg jag min chans att både utveckla mitt företag och utveckla gatan. Jag såg det lite som mitt ansvar, ett ansvar att försöka hålla vår gata, vårt centrum och vår kommun levande. Jag hade en verksamhet och en vision som passade i centrum och vem vore då jag att inte våga testa? Det är ju vårt gemensamma ansvar att vårt Valdemarsvik ska fortsätta utvecklas. Alla kan vi göra nåt. Och så måste en ju våga lite här i livet! Så vad kan du göra? Bär du på en dröm du vill förverkliga? Har du en vision som skulle kunna förgylla vårt centrum och därmed vår kommun? En affärsidé? Har du alltid drömt om att driva en egen butik, ett eget företag?

Att driva företag och få jobba med det man älskar är fantastiskt roligt. Visst, det är inte alltid lätt men så är det ju heller inte så farligt att misslyckas ibland. Kanske verkar det läskigt och kravfyllt, men det är mestadels riktigt roligt! Jag tror att om du följer din dröm och vill något tillräckligt mycket, så kommer det gå. Och även om vi är egenföretagare så är vi ju aldrig helt ensamma. Vi har våra kunder, våra butikskollegor, vårt nätverk, en kommun och en lokal bank som står bakom och vill oss väl. Vi är många som brinner för att få centrumet och kommunen mer levande och vi är många som står redo att dela med oss av våra erfarenheter, våra tankar och idéer.

Kanske är det inte du som drömmer om en egen butik, men någon i din närhet kanske gör? Börja prata och skapa visioner. Inspirera varandra och peppa! Och såklart, ta en fundering kring hur dina egna shoppingvanor ser ut. Handlar du lokalt? Hur bidrar du till att företagen i Valdemarsviks kommun kan blomstra och utvecklas? Alla våra köp spelar roll och varje enskild krona vi spenderar kan göra skillnad. Varje köp i ett lokalt företag är som en investering i vår gemensamma framtid. För Valdemarsviks framtid. En investering för att våra barn och barnbarn ska få uppleva samma levande, trevliga och personliga Valdemarsvik som vi fått. Vi måste investera smart. Vi måste investera för framtiden. Ju mer vi gynnar våra lokala företag, desto fler kan vi bli. Tillsammans kan vi återigen skapa det centrum och den kommun som sjuder av liv och rörelse. Alla på vårt egna sätt. Vilket sätt är ditt?

Jag tror på Dig – Jag tror på Valdemarsvik.

Viktor Lenper
Företagare och medlem i Visit Valdemarsvik

Foto: Thomas Ekh